Jaarverslag 2015

In 2015 lag het accent op het doel cultureel / educatief.

1.Cultureel / educatief

a) Ondersteuning realisatie van documentaire film "Treffpunkt Erasmus”
De documentaire film over twee Wehrmachtssoldaten "Treffpunkt Erasmus”, die de joodse familie van Perlstein in Blaricum met valse papieren tijdens de Tweede Wereldoorlog wisten te helpen en daardoor samen in staat waren om tientallen mensen te redden, werd geproduceerd.

De premiere van de film heeft in mei 2015 in Berlijn onder grote belangstelling plaats gevonden en draaide aansluitend in meer dan 60 bioscopen.

b) Aanschaf piano voor Jazzhuis Abcoude
Dankzij de aanschaf van een piano door de Stichting M.T. Guggenheim Foundation hoeft Jazzhuis Abcoude niet meer iedere keer een piano te huren. De Abcouse jazzpianist Robert Vermeulen hielp selecteren en nu staat een prachtige Kawai K15 klaar voor optredende pianisten, met als eerste vertolker Buma Boy Edgar prijswinnaar Jeroen van Vliet!

"Het kunnen beschikken over een piano vergroot de opties voor de programmering enorm”, aldus een verheugde Jelske Hoogervorst, programmeur van het Jazzhuis. "En natuurlijk is het een geweldige opsteker voor de continuïteit! We zien ons derde seizoen vol optimisme tegemoet. Onze dank gaat uit naar Michael Guggenheim: Abcoudenaar, bezoeker van het Jazzhuis en oprichter van de goede-doelenstichting M.T. Guggenheim Foundation.”

"Wij zijn blij Jazzhuis Abcoude met deze aanschaf te kunnen steunen”, aldus Michael Guggenheim tijdens het concert van Estafest afgelopen zaterdag in De Hanenbalken. "Jazzhuis Abcoude is een mooi initiatief, dat muziekliefhebbers uit Abcoude en de omringende dorpskernen verenigt, onderlinge samenhang bevordert én een podium verschaft aan fantastische jazzmusici.

c) Ondersteuning Stichting Charlotte Salomon
Ter voorbereiding van de tentoonstelling "Charlotte Salomon - 100 jaar” in 2017
werd het kunstwerk
Leven? Of Theater? van Charlotte Salomon opnieuw uitgegeven.
Het is een graphic novel bestaande uit een mix van goaches, transparanten, teksten en muzikale aantekeningen.

Charlotte Salomon (Berlijn, 1917-Auschwitz, 1943) groeide op in een geassimileerd joods gezin. Met de opkomst van het nationaalsocialisme wordt ze almaar stiller, en ze is vaak alleen; haar klasgenootjes mogen niet meer met joden omgaan. Toch begint het leven haar ook toe te lachen: haar stiefmoeder, een beroemde zangeres, brengt leven in de brouwerij, ze wordt verliefd en ze wordt – bij hoge uitzondering, ze is immers joods – toegelaten tot de kunstacademie. Haar wereld stort in wanneer ze vlucht naar haar grootouders in Zuid-Frankrijk, en daar voor het eerst beseft dat haar moeder niet is overleden aan de gevolgen van een zware griep, maar zelf een einde aan haar leven heeft gemaakt. Zelfmoord herhaalt zich binnen haar familie als een refrein. Charlotte is vastberaden deze traditie te doorbreken. Ze gaat schilderen en bindt de strijd aan in een gigantisch kunstproject dat schilderijen, muziek en tekst combineert: Leven? Of theater? In 1942 rondde Charlotte het kunstwerk af, ze was toen 26 jaar. ‘Dit is mijn hele leven’ zegt ze als ze voor haar vertrek haar dokter de enorme koffer met daarin haar levenswerk overhandigt.

Verder werd met name aandacht besteed aan organisaties zoals:

Ab-Art – nonprofit theaterorganisatie voor Abcoude

Bijzonder school onderwijs

Collectieve Israel Actie – Ondersteuning veelal voor jeugdprojecten

2. Kerkelijk

Ondersteuning van kerkgenootschappen om ze aktief te houden en evenementen te organiseren.

  

3. Humanitair / medisch-wetenschapelijk

Joods Hospice Immanuel – Palliatief terminale zorg

Alyn Hospital - hulporganisatie voor gehandicapte kinderen 

Magen David Adom – humanitaire en medische hulp voor alle gezindten in Israel

Wir helfen in Afrika e.V. - humanitaire en medische hulpprojecten in Kenia, zoals bouw van scholen, sanitaire voorzieningen, water-aansluitingen, medische aparatuur

KIKA - vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn en strijd, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd.

KNGF – Geleidehonden heeft als doel het fokken, verzorgen en opleiden van geleidehonden. Daarnaast begeleidt KNGF ook de gehandicapte baas bij het werken met de geleidehond met als doel: meer zelfstandigheid en bewegingsvrijheid voor gehandicapte.

HULPHOND Nederland – helpt mensen met een fysieke of geestelijke zorgvraag door de inzet van een hulphond. Een hulphond voorkomt isolement en biedt nieuw perspectief.

Daarnaast zijn er giften gedaan aan diverse andere goede doelen.

Het bestuur komt regelmatig bijeen om de voortgang van de stichting met in het bijzonder de projecten en de financien te bespreken.